Halra bor – Tokaj kincsei és illúziói

Megosztás

Tokajban járva érdemes betérni a Halra bor csárdába és egy jó kis borozóba, hiszen Tokaj kincseihez hozzátartozik a gasztronómiai élmény, éppen úgy, mint a táj csodálata. A Tokaj Kincsei Egyesület rendezvényeinek is gyakran teret ad a Prés, amit eredetileg azért nyitott meg Tarnai Gábor, hogy este nyolc után is legyen hová beülni.

A tokaji Halra bor csárda a Tisza partján fekszik, tulajdonosa és üzletvezetője szívén viseli a borsodi borvidék fejlődését. Tarnai Gábor 1979-ben szerzett állatorvosi végzettséget, ám a rendszerváltás után, annyira nehéz volt a haszonállatokból megélni, hogy a 90-es évektől kezdve más pénzszerzési módokon is töprengett, majd különféle vállalkozásokat indított az idegenforgalom terén.

Miközben 13 évig ellenőrizte a záhonyi határállomáson az unióba érkező élő állatokat, majd járási főállatorvos lett Sárospatakon, gyakran tartott kapcsolatot halászokkal, talán éppen a finom halételek szeretete vitte a csárdanyitás irányába. Első komoly befektetése a Tisza-hídnál lévő úttörőtábor megvásárlása volt. Itt üzemeltette a Gödör nevű helyet. Idővel már „igyekeztek kijönni a Gödörből”, így a felújított csárda új nevet kapott, így lett: Halra bor.

Hogy manapság mit jelent a csárda fogalma, így válaszol: „Kockás abroszt, magyaros ételeket, az éttermeknél szűkebb kínálatot.” Hiszen, aki ide betér, az tényleg egy jó halételre vágyik. Sajnos, azért nem nevezheti a helyet halászcsárdának, mert bár valóban vannak náluk finom halételek, pontyhalászlé, egybesült pisztráng, de a halat nem a Tiszából fogják ki.

Hozzátette: amikor a tábort megvásárolták, akkor még dolgoztak halászok a Tiszán, kikötöttek, a vendéglősök megvették a frissen fogott halat, aztán megpucolták, elkészítették és jó szívvel kínálták.

Az idegenforgalmi szakember egy történetet is mesélt: „A balsai kompnál árulta a friss halat egy helyi halász, többnyire tőle vásároltunk. Egyszer mondom neki, hogy holnap szeretnék 3 kg pontyot, 5 kg harcsát meg 2 kg keszeget. Sosem felejtem el, mit felelt az öreg”

A la carte étteremként nyitott a Gödör, ebből lett a Halra bor. A csárda már 30 éve üzemel, ma már ráférne egy új dizájn, ugyanis az utolsó nagy átalakításon 12 éve esett át, amikor bekerült a Nagy étteremátalakítás Giannival című tévéműsorba. Azóta az egykori úttörőtábor helyén egy 3 csillagos szálloda is épült.

Később született meg a Prés borbár ötlete. Tarnai doktor Tokaj utcáin sétálgatott a fiával, és éppen arról beszélgettek, hogy a 3600 fős településen este 8-kor minden bezár, s ha ma se lesz semmi nyitva, akkor nyitnak egy kocsmát. Erre végül 2017-ben került sor.

A Prés egy hangulatos épület 100 fős pincével, 800 négyzetméteres udvarral, kiváló rendezvénytérrel, színpaddal, terasszal és kerthelyiséggel, ami a Tokaj Kincsei Egyesület rendezvényeinek is szívesen otthont nyújt. Így mindenki jól jár.

Manapság már megfizethetetlenek a népszerű együttesek fellépései, ezért alternatív kikapcsolódásokban gondolkodnak: disznótoros lakoma elkészítésében, húsvéti gyerekprogramokban, helyi zenészek meghívásában. Aki Tokaj borkincseire vágyik, az 8-10 pincészet kínálatából választhat a Présben, ahol vinotéka, azaz borszaküzlet is működik.

És ami egyáltalán nem utolsó szempont: végre este 8 után is lehet poharazgatni, beszélgetni a barátokkal.

Fotók: Halra bor, Prés Borbár és Borszaküzlet (Facebook)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek